Zpravodajství Brno

Láska k historii jí vynesla vyznamenání ruského prezidenta

Velikost textu:

Jižní Morava – V práci sekretářka na Masarykově univerzitě, v osobním životě milovnice koní a hlavně historie. Soňa Holečková ve volném čase pátrá po osudech padlých ruských vojáků. A to tak úspěšně, že její práci ocenili nejen příbuzní dávno padlých hrdinů, ale i ruský prezident Vladimír Putin. Profil Soni Holečkové přinese sobotní pořad Týden v regionech, v pravé poledne na ČT1.

Vyznamenání převzala Holečková z rukou Vladimíra Putina
Vyznamenání převzala Holečková z rukou Vladimíra Putina
Otevřít galerii
  • Vyznamenání převzala Holečková z rukou Vladimíra Putina zdroj: Archiv Soni Holečkové https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • K pátrání po padlých vojácích ji přivedla láska ke koním zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Velká část práce se odehrává v archivu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • V pátrání jí pomáhají i svědectví pamětníků zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Hnána hlavně svojí vlastní zvědavostí se každý den po zaměstnání na univerzitním sekretariátu pouští Soňa Holečková do pátrání, díky kterému si teď ale vysloužila dokonce státní vyznamenání z rukou ruského prezidenta. "K padlým vojákům jsem se dostala, dalo by se říct, přes koně. Tady v Ořechově začaly kolem toho roku 2000 ukázky rekonstrukce druhé světové války a my jsme se nabídli, jestli nechtějí mít v ukázce jezdecké oddíly. Sedm let jsme tam jezdili s koňmi," popsala Holečková, jak se její velká láska spojila s vášní pro historii. 

přehrát video
Rozhovor se Soňou Holečkovou

Nadšenci, mezi které se Soňa Holečková zařadila, přivedli dosud amatérskou historičku k příběhům padlých ruských vojáků během druhé světové války. Jejich osudy jí nedávaly spát.  Po těch, jejichž příběhy upadly v zapomnění, začala pátrat. Odkrývá poslední minuty jejich života. "Tady máme celou složku, fotografie ve všech velikostech. To byl strašně krásný člověk. O to je to hroznější - mladý a krásný, padl poslední den války," zamýšlí se nad složkou, ve které leží jeden z téměř zapomenutých osudů. 

  • Fotky padlých, které Holečkové poslali příbuzní
    Fotky padlých, které Holečkové poslali příbuzní zdroj: Archiv Soni Holečkové
  • Fotky padlých, které Holečkové poslali příbuzní
    Fotky padlých, které Holečkové poslali příbuzní zdroj: Archiv Soni Holečkové

"Po roce 2005 se otevřely ruské válečné archivy a na mě se obracejí různí pozůstalí s prosbou o upřesnění nebo nalezení místa posledního odpočinku jejich zemřelého. Já tady ověřuji, kde padnul, kdy padnul, ve které jednotce, jestli je v dané obci ještě pohřbený nebo jestli už byl pohřbený jinde," vysvětluje Holečková v budově státního okresního archivu Brno-venkov. 

Za své snažení obdržela Holečková od Rusů vyznamenání, převzala ho přímo z rukou prezidenta Vladimíra Putina. Medaile nese název "Znak otličija za blagodějanije", tedy něco jako záslužná medaile za dobrodiní. Uděluje se za aktivní společenskou činnost. "Bylo nás tam vyznamenaných asi 53 lidí. Začínalo se od nejvyšších – nejprve vyznamenali hrdiny Ruska, byli tam dva kosmonauti, potom nějaký pan režisér, významný zpěvák, pak to vyznamenání došlo až k nám. Tohle ocenění jsme dostali tři a já jsem ho dostala jako jediný člověk z České republiky i jako jediný člověk ze zahraničí," svěřila se nadšená badatelka. 

Jeden z mnoha příběhů

Kde a jak přesně zemřel voják Petr Děrjabin, pozůstalí nevěděli po sedm dekád. Dozvěděli se to až letos, a to díky Soně Holečkové. Navedla je k hrobu i ke zjištění, že nezemřel v boji, ale že během přesunu jeho kůň stoupnul na minu. Skládat příběhy střípek po střípku pomáhají oceněné historičce nejen zmínky v archivech, ale hlavně svědectví pamětníků. I s jejich pomocí už oprášila na sto zapomenutých příběhů.

  • Soňa Holečková v dobové uniformě
    Soňa Holečková v dobové uniformě zdroj: Archiv Soni Holečkové
  • K pátrání po padlých vojácích ji přivedla láska ke koním
    K pátrání po padlých vojácích ji přivedla láska ke koním zdroj: Archiv Soni Holečkové

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.